Pk-yrityksissäkin ostetaan kasvavassa määrin laskentatehoa, muistia ja levytilaa julkisesta pilvestä. Gartnerin mukaan yritykset käyttävät IT-budjeteistaan tänä vuonna jo 20 prosenttia pilvipalveluihin. Noin joka kolmas harkitsee tietotekniikkaa ostaessaan ensisijaisesti pilveä.

Pilvipalveluiden kustannustehokkuutta ja joustavuutta sekä ostamisen helppoutta on hehkutettu ahkerasti. On totta, että julkisesta pilvestä on helppoa ostaa kapasiteettia. On kokonaan toinen asia, ovatko markkinoidut hyödyt todellisia ja saavutetaanko säästöjä myös käytännössä.

Yrittäjät pohtivat fiksuinta vaihtoehtoa hankkia kustannustehokas ja turvallinen IT-ympäristö. Saako tallennuskapasiteettia hankittua omilla laitteilla edullisemmin kuin julkisesta pilvestä?

Kustannukset voivat yllättää

Julkinen pilvipalvelu voi tuoda mukanaan yllätyksiä. Oman datan siirtämisestä, suojaamisesta ja käsittelystä tulee siirtokustannuksia. Se voi olla kalliimpaa kuin moni on tullut ajatelleeksi. Olemme havainneet, että mitä enemmän yritykset hyödyntävät ja luulevat saavansa irti julkisesta pilvipalvelusta, sitä useammin huomataan kustannusten nousevan.

Sekin maksaa, mikäli yritys haluaa jonain päivänä lopettaa pilvipalvelun käytön ja siirtää datan takaisin omaan tai palveluntarjoajan konesaliin. Mitä enemmän dataa, sitä enemmän siirtäminen maksaa.

Pienet palvelimet maksavat tänä päivänä saman verran kuin kannettavat tietokoneet, ja ne ovat kehittyneet yhä tehokkaammiksi ja helpommin hallittaviksi. Pk-yrityksen tarvitsema IT-infrastruktuuri mahtuu useimmiten yhteen räkkipalvelimeen, ja kapasiteettia saa helposti lisää. EU vaatii kaikkia yrityksiä suojaamaan henkilödataansa aiempaa tehokkaammin. HPE ProLiant Gen10 -sukupolven palvelimet tarjoavat esimerkiksi runsaasti tekniikkaa tiedon turvaamiseen.

Pohdi tarkkaan mitä ja miten ostat

Moni arvostaa sitäkin, että data pysyy Suomessa. Pk-yrittäjänä pohtisin myös sitä, miten tukea on saatavilla ja onko data varmasti turvassa? Selvittäisin huolellisesti, miten oma IT-ympäristö kannattaa toteuttaa ja mistä sekä miten tarvittavat resurssit kannattaa hankkia.

Käyttöön perustuva hinnoittelu houkuttelee niin kauan, kun yllättäviä kustannuksia ei ilmaannu. Pilvipalveluiden vertailu ei ole ihan helppoa. Mitä tapahtuu mahdollisten katkosten aikana tai jos dataa katoaa? Kuka turvaa datan ja varmistaa ympäristön kahdentamisen?

Yritykset, joissa on muun muassa kompressoimatonta dataa, kuten liikkuvaa kuvaa, ovat jo tunteneet nahoissaan pilven korkeat datan siirtokustannukset.

Suosittelen kuuntelemaan asiaan vihkiytyneiden ammattilaisten näkemyksiä sekä tekemään viisaita hankintapäätöksiä!

Erkki Mattsson
Toimitusjohtaja
G30 Finland Oy